Today's menu

フォッカッチャ ラムのビール煮 - Focaccia&Lamb beer stew

1:香味野菜と玉子のサラダ 2:野菜のナムル 3:焼き手羽先 - 1:Egg salad with potherbs 2:Vegetable namul 3:Grilled wing tip

1:長芋とみょうがのピクルス 2:キャロットケーキ - 1:Chinese yam and zinger mioga pickles 2:Carrot cake

1:揚げナスのトマトだれ 2:ワイン泥棒のポテトサラダ 3:ビール泥棒のポテトサラダ - 1:Fried eggplant with tomato sauce 2:Potato salad to go with wine 3:Potato salad to go with beer

冷汁 - Cold miso soup

Wanderkithcne#10 かに食堂 - Kani-Shokudo photo

Wanderkithcne#10 かに食堂 - Kani-Shokudo photo

Wanderkithcne#10 かに食堂 - Kani-Shokudo photo

Q : FOODを出したきっかけは?
よくホームパーティーをするんですけど、そこによく来てくれるバンドの友達が”ぜひイベントでFOODを出してほしい”と誘ってくれて始めました。

Q : 料理にこり始めたきっかけは?
上京してきてすぐに始めたバイト先の居酒屋ですごく衝撃を受けました。
それまでは王道な料理しか作っていなかったのですが、そのお店の創作的なおつまみにすごく刺激を受けて、自分でも思いついたものを作ろうという発想になりました。

Q : こだわっている調味料は?
塩はフランスの”ゲランドの塩”を使っています。海水を田んぼに集めて作る塩です。イタリアンにはすごく合います。
醤油は飛騨のおばあちゃんが店番をやっている”まるご醤油”です。旅行中に見つけたんですけど、いつも取り寄せて購入してます。

Q : 活動を初めてどれぐらいですか?
2年ぐらいです

Q : 普段のお仕事は?
二人ともデスクワーク系のサラリーマンです。
いつも2人分のお弁当を作っています。

Q : 今回のイベントで苦労したこと
食べ放題なので、最後まで何人分作るか?という調整に苦労しました。
既成の調味料などもなるべく使わず、ドレッシングやたれもなるべく自家製で化学調味料など調味に余分なものは使わないことを努力したので、下準備が結構大変でした。

Q : 今回のイベントで悩んだこと
メニューにあるポテトサラダにたくあんを入れるか入れまいか、迷ってました。
最初、飛騨の赤かぶの酸味のある発酵食品を入れようと思ってたんですが、直前に買いにいったら売り切れていて代用品は何がいいか考えていました。
当日の朝、スモークしたたくあんを作っていたのでそれを使おうかも考えましたが、結局混ぜずに別々で持ってきました。

Q : おふくろの味は?
味噌のおにぎりです。
ただおにぎりに味噌をたっぷり塗ったものなんですが、家族みんなが好きで、母親が唯一求められる料理です。

Q : 運搬方法
レンタカーを借りて車で運ぶことが多いです。妻が一口もお酒が飲めないので、帰りの運転をお願いしています。自分はお酒が好きなので、いつも一言断りを入れて自分は飲んでいます。

Q : おすすめのお店
”いづみや” @ひばりヶ丘 
自分が働いていたお店です。お酒にもこだわりがあって、おつまみが独創的です。
http://members.jcom.home.ne.jp/0947051501/
”桂花” @成城学園前 
今まで食べた中華料理ではダントツにうまいです。
http://tabelog.com/tokyo/A1318/A131814/13019163/

"五香菜館" @新井薬師前
昔、二人で住んでいた家の近くにあるお店で、すごく場末の中華料理やなんですが、八角や五香粉(ウーシャンフェン)的な香りがすごく強く、それが癖になります。
そこのメニューが酒パックを切り開いて書かれてあるものがあるんですが、味はうまいんです。
http://tabelog.com/tokyo/A1321/A132104/13013551/

Q : 音楽について
僕が好きなのは70年代のロック、ソウル、カントリーなどで、レコードが好きなので、その時の黄金時代のものを集めています。
妻は80年代、90年代のJ-POPが好きです。

Q : How did you start FOOD?
A friend of mine who was in a band asked me to do FOOD at his event when he came to my home party which I often throw. That was my start of doing FOOD.

Q : How did you get into cooking?
I used to work at an izakaya (Japanese style pub) when I just started to live in Tokyo. The creative cuisines they served changed my thought about cooking.
Till then I only cooked basic meals. The restaurant motivated me to create my own recipe and cook from it.

Q : Tell me about your finely selected seasoning.
I use Guerande salt made in France which crystallizes on the bottom of the salt paddy. It really goes with Italian.
Marugo soy sauce which an old lady in Hida sells is also my favorite. I found it when I was traveling. I always order it over the internet.

Q : How long have you been doing FOOD?

About two years.

Q : What do you do?

Both of us are desk workers. I always make lunches for two.

Q : Did you have any concerns about this event?
It was all-you-can-eat buffet , so hard to estimate how many people I cook for.
And the preparation was also tough because I didn’t want to use chemical seasoning but homemade dressing and sauce as much as possible.

Q : What bothered you when you prepared for this menu?
I wondered if I put takuan (yellow pickled radish) into potato salad or not.
I planned to use red radish pickles but they’re sold out when I went get them. So I had to look for the substitution for them.
I made smoked takuan in the morning of the event, so I thought of mixing it in potato salad, but I didn’t after all. I brought salad and smoked takuan separately.

Q : Tell me about the taste of your mom’s cooking
I like her miso onigiri (rice ball)
It is simply onigiri covered with generous miso. All of my family like it and it’s the only meal they ask mom to make.

Q : How do you carry the stuff?

I often rent a car. My wife doesn’t drink alcohol, so she is always a designated driver on the way home. I like drinking so I don’t drive but always get permission of drinking from her.

Q : Do you have any favorite restaurant?
“Izumiya” in Hibariga-oka
Izumiya is the place where I used to work. They have fine selected alcohols and serve creative cuisine.
http://members.jcom.home.ne.jp/0947051501/

“Keika” in Seijogakuen-mae
The best Chinese food ever.
http://tabelog.com/tokyo/A1318/A131814/13019163/

“Goko-saikan” in Araiyakushi-mae
We used to live in the neighborhood of the restaurant. It is outlying Chinese place. Their dishes which strongly smell Chinese star anise and ive-spice powder taste unique and addictive.
Their menu is made of sake cartons. It is kind of sloppy restaurant but the taste is really good.
http://tabelog.com/tokyo/A1321/A132104/13013551/